Pleidooi voor Hubert Möllenkamp

10 Dec

vvd

Ik wil het opnemen voor Hubert Möllenkamp. Hoewel ik zijn gedrag veroordeel spelen er omstandigheden mee die zijn gedrag kunnen verklaren.  

 

Het oordeel van de rechtbank

Voormalig directeur Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale is donderdagochtend door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot tweeënhalf jaar onvoorwaardelijke celstraf. Hij heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel tegen Möllenkamp geëist.

Smeergeld

Möllenkamp heeft zich volgens de rechtbank als corporatiedirecteur langdurig en grootschalig smeergeld laten betalen. Twee ondernemers die terechtstonden wegens de omkoping van Möllenkamp zijn ook veroordeeld door de rechtbank.

De levenspartner van Möllenkamp, Alberdina V., hoeft van de rechtbank niet de cel in. Zij moet wel een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Het OM had tegen haar drie maanden geëist.

Schaamteloos

Möllenkamp nam volgens de rechters het initiatief voor de corruptiepratijken. Ondanks de ‘voorbeeldfunctie’ die hij naar het oordeel van rechters als directeur van een sociale woningbouwsinstelling had moeten vervullen, heeft Möllenkamp volgens hen ‘schaamteloos’ gefraudeerd. Het motief hiervoor van Möllenkamp is de rechtbank na zeven jaar strafproces ‘niet duidelijk’ geworden. Wel constateert de rechtbank dat Möllenkamp kennelijk de behoefte had om ‘ver boven zijn stand te leven’.

Strafverzwarend vindt de rechtbank het dat Möllenkamp ‘geen enkel schuldbesef’ heeft getoond. De lange duur van de rechtsgang levert Möllenkamp een strafkorting op.

Mijn pleidooi

Het frauderen, het witwassen, het ontvangen van steekpenningen, het plegen van meineed, dat alles zonder enige schaamte of schuldbesef, is normaal gedrag in de kringen waarin Hubert Möllenkamp verkeert en verkeerde.
De ene minister en staatssecretaris na de ander moet opstappen na exact hetzelfde gedrag. Binnen de regeringspartij VVD ben je een uitzondering wanneer deze praktijken niet tot jouw dagelijkse handel en wandel behoren. Zo af en toe moet iemand het veld ruimen, maar het grootste deel van de Harry Mensen die zich op deze wijze schaamteloos verrijken loopt gewoon vrij rond. Binnen zijn kringen viel het gedrag van Hubert Möllenkamp geenszins op. Binnen die kringen was zijn gedrag normaal.

Sinds de oprichting van de VOC kent ons land de mores van de handel. Die mores staan haaks ten opzichte van eerlijkheid, integriteit, transparantie en mededogen. Die mores staan hoog in het vaandel van de VVD in het algemeen en onze minister-president in het bijzonder.
Wanneer je gevoelig bent voor rijkdom, luxe en aanzien (in bepaalde kringen) neem je de mores van de VVD gemakkelijk over. Jouw rolmodellen zijn de handige jongens van het zakenleven en hun vrindjes in ambtelijke sferen, zonder wie dit alles niet mogelijk zou zijn.

Hubert Möllenkamp heeft aangekondigd tegen het vonnis van de rechtbank in beroep te zullen gaan, en dat kan ik mij goed voorstellen. De kans dat je in Nederland rechters tegen het lijf loopt die er net zo over denken als deze drie rechters in Amsterdam is niet zo groot, en de kans dat je in hoger beroep rechters treft die tot jouw kringen behoren, zich in jouw achtergrond en motieven kunnen verplaatsen, is (helaas) aanzienlijk.

Jaap van der Wijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: